TIETOA TATUOINNEISTA

Tatuointitoimintaan liittyvät ja käyttämäni laitteet, tarvikkeet ja tatuointivärit tilaan kotimaiselta luotettavalta maahantuojalta (Nordic Tattoo Supplies). Toimitilat ja työskentelytavat ovat terveystarkastajan hyväksymät.


Työpisteen kosketuspinnat puhdistan/desinfioin jokaisen asiakkaan ja käyttökerran jälkeen. Steriilit Safety cartridge turvapatruunalliset neulat ovat kertakäyttöisiä. Välineet, jotka eivät tule suoraan ihokontaktiin ja ovat monikäyttöisiä, desinfioidaan/steriloidaan jokaisen käyttökerran jälkeen huolellisesti.


Tatuointivärit saattavat aiheuttaa allergisia reaktioita, vaikka kemikaalien turvallisuutta valvotaan. Allergia saattaa ilmetä nopeasti mm. tatuoidun alueen märkimisenä ja värin hylkimisenä, tai vasta vuosien kuluttua esim. kutisevana ihottumana. Väriallergiat eivät ole yleisiä, mutta joskus niitä ilmenee. Näin tapahtuessa on asiakkaan syytä kääntyä lääkärin puoleen. EU-alueelle tuotavien värien turvallisuutta tarkkailevat EU-viranomaiset sekä Suomen viranomaiset. Tatuointimusteet luokitellaan Suomessa kemikaaleiksi ja ne ovat kemikaalilainsäädännön alaisia. Käyttämäni musteet ja värit ovat uuden REACH-säädöksen mukaisia 4.1.2022 alkaen. Asiakkaalla on aina mahdollisuus tutustua jokaisen käytetyn musteen/värin ainesosaluetteloon ennen työn aloitusta. Asiakkaan näin halutessa tatuointiväreillä voidaan suorittaa erillinen allergiatesti iholle ennen tatuoinnin suorittamista. Kysy tästä rohkeasti.Otan selvää asiakkaan terveydentilasta ja mahdollisista allergioista ennen tatuoinnin suorittamista.

Kerro avoimesti kaikista mahdollisista tatuoimiseen vaikuttavista terveydentilaasi liittyvistä seikoista. Tiedot ovat luottamuksellisia ja pysyvät salassa.


Kts. alla oleva lista esteistä tatuoinnin tekemiselle ja riskitekijöistä.


Tatuointia tehdessä viedään tatuointimustetta neulalla ihon alimpiin kerroksiin, jossa se säilyy kymmeniä vuosia. Ihon uusiutuessa osa väristä hajoaa ja kulkeutuu muualle kehoon. Tämä näkyy tatuoinnissa ajan kuluessa haalistumisena ja värin leviämisenä. Tämä ilmiö kuuluu asiaan ja ei ole täysin vältettävissä. Tatuointi kestää parempana kauemmin, kun se suojataan hyvin auringolta joko vaatteella tai voimakkaalla suojakertoimella varustetulla aurinkovoiteella. Joillain ihotyypeillä on taipumusta muodostaa liikaa arpikudosta ja tatuoidulle ihoalueelle voi syntyä tavallista enemmän arpikudosta ja tatuoitu alue jää tällöin koholle. Tatuoitu alue voi myös joskus reagoida lämpöön ja nousta hetkellisesti koholle ja kutista mm. auringossa, saunassa tai urheillessa hikoillessa.


Tatuointi on pysyvä kuvitus iholla. Suosittelen asiakkaita harkitsemaan tarkkaan minkälaisen kuvan ja mihin kohtaan kehoa on valmis ottamaan lopuksi ikää. Tatuoinnin poistaminen on kallis ja aikaa vievä toimenpide, ja kuvaa ei silti saa välttämättä kokonaan pois jonkinlaista jälkeä jäämättä.

Tatuointia tehdessä iho lävistetään neulalla ja tällöin ollaan kosketuksissa veren sekä kudoseritteiden kanssa, joten sekä asiakas että tatuoija voivat altistua veriteitse tarttuville infektioille tai bakteeri-infektioille, jos työskentelyhygienia on puutteellista. Huolehdin työtilan, välineiden, tatuoitavan ihoalueen ja käsien huolellisesta puhdistuksesta/desinfioinnista/steriloinnista, sekä noudatan huolellisia työskentelytapoja minimoidakseni molemminpuoliset riskitekijät. Välineet, tarvikkeet ja tatuointivärit säilytetään työhuoneessa asianmukaisesti omilla paikoillaan lialta ja valolta suojattuna.


Käytän aina välineitä käsitellessä, ja tatuoimisen aikana kertakäyttöisiä nitriilikäsineitä ja desinfioin kädet aina huolellisesti ennen ja jälkeen käsineiden pukemista/riisumisen. Puhdistan käsiteltävät ihoalueet ennen tatuoimista huolellisesti ihon puhdistus- ja desinfiointiaineella. Käytän jokaiselle asiakkaalle aina uusia, steriilisti pakattuja Safety cartridge –turvapatruunoita (neulat). Tarkastan ennen neulan käyttöä, että pakkaus on vahingoittumaton eikä sen viimeinen käyttöpäivä ole umpeutunut.


Tatuointi voi tulehtua myös johtuen jälkihoidon laiminlyönnistä. Käyn jokaisen asiakkaan kanssa läpi tatuoinnin kotihoidon ja annan mukaan kirjallisen hoito-ohjeen.


Keskustelen asiakkaan kanssa tatuointiin liittyvistä riskitekijöistä ja pyydän asiakasta täyttämään asiakastietolomakkeen. 

Ehdottomat esteet tatuoinnin tekemiselle:

 • Häiriöt veren hyytymisessä
 • Hoitamaton tai huonossa hoitotasapainossa oleva diabetes
 • Ihosairauksia sisältävien ihoalueiden käsittely (esim. Psoriasis)
 • Kuumetta aiheuttavat tulehdukset, ja infektiosairaudet esim. HIV ja hepatiitit
 • Immuunijärjestelmän sairaudet
 • Epilepsia
 • Akuutit sydämen ja verenkierron ongelmat
 • Alkoholin tai huumeiden vaikutuksen alaisuus

Tatuointia ei voi tehdä ennen normaalin terveydentilan palautumista:

 • Akuutti antikoagulaattihoito
 • Akuutti kemoterapia, sädehoito tai suuriannoksinen kortikosteroidihoito
 • Systeemiset infektiot tai akuutit paikalliset infektiot esim. Herpesvirus
 • Raskaus tai imetys

Tilapäisiä paikallisia vasta-aiheita:

 • Ihottuma, haimatulehdus tai avohaavat
 • Akuutti sidekalvontulehdus
 • Alle kuusi kuukautta vanhat arpikudokset
 • Alle 12 kk aikaisemmin plastiikkakirurgialla käsitellyt alueet
 • Täyteruiskeella käsitellyt alueet, joiden käsittelystä on kulunut alle 6 kk

Joissain tapauksissa tatuointi voi aiheuttaa sivuvaikutuksia, joista asiakkaan on hyvä tietää.

Yleiset:

 • Särkyä/kipua ensimmäisenä päivänä tatuoimisen jälkeen.
 • Tulehdusreaktiot, mustelmaisuus, punoitus ja turvotus ensimmäisinä kolmena-viitenä päivänä tatuoimisen jälkeen.
 • Ihon ärsytys (esim. kutina tai kuumotus), joka häviää normaalisti 12-48 tunnin kuluessa.

Harvinaiset:

 • Hyperpigmentaatio kehon omilla pigmenteillä, joka kuitenkin häviää itsestään muutaman viikon kuluessa.
 • Ruven tai pienten märkärakkuloiden muodostuminen.
 • Ihon lievä punertuminen tai kuorettuminen.
 • Mahdollinen tatuoidun alueen lämpeneminen PET- tai MRI-säteilyssä.
 • Allergiset reaktiot.

EHDOT, TAKUU JA AJANVARAUS

EHDOT JA TAKUU


Asiakas sitoutuu noudattamaan näitä ehtoja varatessaan ajan.

Tatuoitavan henkilön on oltava täyttänyt 18 vuotta ja pyydettäessä pystyttävä todistamaan ikänsä.

En tatuoi kasvoja, sormia tai genitaalialueita.

En tee myöskään ensitatuointeja ranteen alapuolelle käsiin tai kaulan alueelle nuorille henkilöille.

Asiakas vastaa itse hoitokustannuksista, jos ilmenee allergista reaktiota tai tatuointi tulehtuu esim. puutteellisesta jälkihoidosta johtuen. Asiakkaan halutessa voidaan tehdä ennakkoon allergiatesti musteella/tatuointiväreillä.

Lue osio Tietoa tatuoinnista. Asiakas on velvollinen tuomaan ilmi kaikki edellä mainitut tatuointiin vaikuttavat terveydelliset seikat. Jos hän ei näin tee ja tatuoinnista aiheutuu haittaa, on asiakas itse vastuussa ja tatuoija ei ole velvollinen korvauksiin.

Takuutyönä korjaan/vahvistan tekemäni kuvat niiden parannuttua, jos näin on tarpeen, ja jälkihoito on tehty asiakkaan toimesta asianmukaisesti ohjeita noudattaen.

Asiakas on velvollinen pukeutumaan tatuointiin tullessaan asianmukaisesti ja tatuoija ei ole velvollinen korvaamaan tatuointimusteesta tahriintuneita vaatteita. Asiakkaan vaatteet pyritään suojaamaan mahdollisimman hyvin tatuointityön ajaksi, mutta mustetta voi silti levitä myös vaatteelle.


AJANVARAUS


Ota yhteyttä ensisijaisesti sähköpostilla. Jos tämä ei ole mahdollista voit laittaa viestiä myös Instagramissa tai tekstiviestin.

Laita yhteydenottoon tiedot haluamastasi kuvan aiheesta/tyylistä. Voit liittää oheen mahdollisia ideakuvia. Minun olisi hyvä tietää myös kuvan toivottu sijainti keholla sekä kuvan kokoluokka. Piirrän/suunnittelen mielelläni sinulle täysin oman yksilöllisen tatuoinnin.

Kun saan yhteydenottosi pystyn tietojen perusteella arvioimaan työajan ja voimme sopia sinulle sopivan tatuointiajan kalenteritilanteeni mukaan. Annan sinulle hinta-arvion tatuointityöstä etukäteen arvioidun työajan mukaisesti ajanvarauksen yhteydessä. Hinta täsmentyy, kun tatuointi

on tehty. Kuvan suunnittelutyöstä veloitan 20-50 euroa. Jos kyseessä on pieni yksinkertainen kuva, suunnittelu kuuluu työn hintaan.

Alla on linkki, josta pääsee suoraan jättämään yhteydenoton sähköpostiin.

VALMISTAUTUMINEN JA JÄLKIHOITO

TATUOINTIIN VALMISTAUTUMINEN


Syö ja juo hyvin ennen tatuoitavaksi tuloa. Ota mukaan juotavaa ja pientä evästä, jos on kyse isommasta tatuointityöstä.

Älä pukeudu parhaimpiisi, vaan laita päälle mukavat vaatteet, joissa tatuoitava alue on helppo jättää paljaaksi.

Hoida tatuoitavan alueen ihoa huolella pari viikkoa ennen tatuointiaikaa, että iho olisi mahdollisimman terve ja kosteutettu. Esim. jos sinulla on taipumusta ihon kuivuuteen, käytä säännöllisesti kosteusvoidetta. Varo ettei tatuoitavalla alueelle tule ihorikkoja!


.

JÄLKIHOITO


 • Poista kalvo tatuoinnin päältä 2-5 tunnin kuluttua.
 • Pese käsitelty alue juoksevalla vedellä, voit käyttää mietoa hajustamatonta saippuaa. Kuivaa painelemalla, älä hankaa. Pese tatuointia (1-2 viikkoa) lämpimällä vedellä 2-3 kertaa vuorokaudessa.
 • Voitele tatuointia pari viikkoa useita kertoja vuorokaudessa ohuesti esim. Bepanthen-voiteella tm. vastaavalla tuotteella.  Voit käyttää myös tatuoinnin jälkihoitoon tarkoitettuja tuotteita. Tatuointia ei voi rasvata liikaa. Voide imeytyy parhaiten laitettuna heti pesun jälkeen.
 • Tatuointi paranee parhaiten ilmavissa olosuhteissa peittämättömänä. Käytä sidettä tai peittävää kelmua ainoastaan likaisissa olosuhteissa, mikäli on välttämätöntä esim. työn takia.
 • Huolehdi, että tatuointi pysyy puhtaana.
 • Älä sauno, kylve paljuissa, uima-altaissa tai järvi-/merivedessä yms. kahteen viikkoon. Suojaa tatuoitu iho auringolta vähintään kuukauden ajan ja käytä jatkossa vahvaa aurinkosuojavoidetta tatuoitujen alueiden kohdalla.
 • Älä raavi tai revi tatuoitua aluetta. Kutina parantumisen vaiheessa on normaalia ja menee ohi. 4-7 vuorokauden kuluttua tatuoinnin ottamisesta iho alkaa kuoriutua paranevan uuden ihon päältä ja tatuointi alkaa hilseilemään. Anna ihon irrota itsestään, se irtoaa muutaman päivän ajan. Joskus tatuoidulla alueella voi olla punoitusta ja kuumotusta ensimmäiset 1-5 päivää. Tatuoinnin väri voi alkuun näyttää haalealta ihon kuoriuduttua, mutta värit syvenevät kun iho vahvistuu ajan kanssa. Tatuoitu alue on parantunut kokonaan vasta 4-8 viikon kuluttua.
 • Mikäli vakavia jälkioireita ilmenee (kuume, tatuoidun alueen märkiminen, erityisen voimakas kipu) ota yhteyttä tatuoijaan/hakeudu lääkärin vastaanotolle.