TIETOA TATUOINNEISTA

Tatuointitoimintaan liittyvät ja käyttämäni laitteet, tarvikkeet ja tatuointivärit tilaan kotimaiselta luotettavalta maahantuojalta (Nordic Tattoo Supplies). Toimitilat ja työskentelytavat ovat terveystarkastajan hyväksymät.


Työpisteen kosketuspinnat puhdistan/desinfioin jokaisen asiakkaan ja käyttökerran jälkeen. Steriilit Safety cartridge turvapatruunalliset neulat ovat kertakäyttöisiä. Välineet, jotka eivät tule suoraan ihokontaktiin ja ovat monikäyttöisiä, desinfioidaan/steriloidaan jokaisen käyttökerran jälkeen huolellisesti.


Tatuointivärit saattavat aiheuttaa allergisia reaktioita, vaikka kemikaalien turvallisuutta valvotaan. Allergia saattaa ilmetä nopeasti mm. tatuoidun alueen märkimisenä ja värin hylkimisenä, tai vasta vuosien kuluttua esim. kutisevana ihottumana. Väriallergiat eivät ole yleisiä, mutta joskus niitä ilmenee. Näin tapahtuessa on asiakkaan syytä kääntyä lääkärin puoleen. EU-alueelle tuotavien värien turvallisuutta tarkkailevat EU-viranomaiset sekä Suomen viranomaiset. Tatuointimusteet luokitellaan Suomessa kemikaaleiksi ja ne ovat kemikaalilainsäädännön alaisia. Käyttämäni musteet ja värit ovat uuden REACH-säädöksen mukaisia 4.1.2022 alkaen. Asiakkaalla on aina mahdollisuus tutustua jokaisen käytetyn musteen/värin ainesosaluetteloon ennen työn aloitusta. Asiakkaan näin halutessa tatuointiväreillä voidaan suorittaa erillinen allergiatesti iholle ennen tatuoinnin suorittamista. Kysy tästä rohkeasti.Otan selvää asiakkaan terveydentilasta ja mahdollisista allergioista ennen tatuoinnin suorittamista.

Kerro avoimesti kaikista mahdollisista tatuoimiseen vaikuttavista terveydentilaasi liittyvistä seikoista. Tiedot ovat luottamuksellisia ja pysyvät salassa.


Kts. alla oleva lista esteistä tatuoinnin tekemiselle ja riskitekijöistä.


Tatuointia tehdessä viedään tatuointimustetta neulalla ihon alimpiin kerroksiin, jossa se säilyy kymmeniä vuosia. Ihon uusiutuessa osa väristä hajoaa ja kulkeutuu muualle kehoon. Tämä näkyy tatuoinnissa ajan kuluessa haalistumisena ja värin leviämisenä.  Tatuointiväriä kulkeutuu myös imusolmukkeisiin. Tämä voi vaikeuttaa syöpädiagnoosin tekemistä.  Tatuointi kestää parempana kauemmin, kun se suojataan hyvin auringolta joko vaatteella tai voimakkaalla suojakertoimella varustetulla aurinkovoiteella. Joillain ihotyypeillä on taipumusta muodostaa liikaa arpikudosta ja tatuoidulle ihoalueelle voi syntyä tavallista enemmän arpikudosta ja tatuoitu alue jää tällöin koholle. Tatuoitu alue voi myös joskus reagoida lämpöön ja nousta hetkellisesti koholle ja kutista mm. auringossa, saunassa tai urheillessa hikoillessa.


Yliherkkyyttä voivat aiheuttaa prosessin aikana tatuoijan käyttämät hanskat, tatuoinnin tekemisen ja jälkihoidon aikana käytetyt voiteet, tatuoinnin tekemisen yhteydessä käytetyt muuta aineet, kuten saippualiuos, tatuointimusteet, tatuointineulat tai tatuoinnin suojaamisessa käytetty haavakalvo.


Tatuointi tehdään käsityönä elävälle ja liikkuvalle pinnalle. Lopputulos ei ole koskaan verrattavissa esim. tietokonetulosteeseen. Asiakkaalla saattaa myös ilmetä refleksinomaisia liikkeitä. Huolimatta siitä, että tatuoija venyttää ihoa, ei refleksireaktioita voi täysin poissulkea. Tämä voi aiheuttaa ohilyöntejä ja epätasaisuutta työn jälkeen. Myös anatomia, ihon koostumus ja ihon kyky ottaa vastaan tatuointimustetta vaikuttaa lopputulokseen. Suunnitelmakuvan ja valmiin tatuoinnin välillä voi olla kuva-aiheen muodon ja värin poikkeamia.


Tatuointi on pysyvä kuvitus iholla. Suosittelen asiakkaita harkitsemaan tarkkaan minkälaisen kuvan ja mihin kohtaan kehoa on valmis ottamaan lopuksi ikää. Tatuoinnin poistaminen on kallis ja aikaa vievä toimenpide, ja kuvaa ei saa välttämättä kokonaan pois jonkinlaista jälkeä jäämättä.

Tatuointia tehdessä iho lävistetään neulalla ja tällöin ollaan kosketuksissa veren sekä kudoseritteiden kanssa, joten sekä asiakas että tatuoija voivat altistua veriteitse tarttuville infektioille tai bakteeri-infektioille, jos työskentelyhygienia on puutteellista. Huolehdin työtilan, välineiden, tatuoitavan ihoalueen ja käsien huolellisesta puhdistuksesta/desinfioinnista/steriloinnista, sekä noudatan huolellisia työskentelytapoja minimoidakseni molemminpuoliset riskitekijät. Välineet, tarvikkeet ja tatuointivärit säilytetään työhuoneessa asianmukaisesti omilla paikoillaan lialta ja valolta suojattuna.


Käytän aina välineitä käsitellessä, ja tatuoimisen aikana kertakäyttöisiä nitriilikäsineitä ja desinfioin kädet aina huolellisesti ennen ja jälkeen käsineiden pukemista/riisumisen. Puhdistan käsiteltävät ihoalueet ennen tatuoimista huolellisesti ihon puhdistus- ja desinfiointiaineella. Käytän jokaiselle asiakkaalle aina uusia, steriilisti pakattuja Safety cartridge –turvapatruunoita (neulat). Tarkastan ennen neulan käyttöä, että pakkaus on vahingoittumaton eikä sen viimeinen käyttöpäivä ole umpeutunut.


Tatuointi voi tulehtua myös johtuen jälkihoidon laiminlyönnistä. Käyn jokaisen asiakkaan kanssa läpi tatuoinnin kotihoidon ja annan mukaan kirjallisen hoito-ohjeen.


Keskustelen asiakkaan kanssa tatuointiin liittyvistä riskitekijöistä ja pyydän asiakasta täyttämään asiakastietolomakkeen. 

Ehdottomat esteet tatuoinnin tekemiselle:

 • Häiriöt veren hyytymisessä
 • Hoitamaton tai huonossa hoitotasapainossa oleva diabetes
 • HIV ja hepatiitit
 • Immuunipuutosta aiheuttavat sairaudet ja lääkitykset
 • Epilepsia, jos on runsas kohtausherkkyys
 • Akuutit sydämen ja verenkierron ongelmat
 • Alkoholin tai huumeiden vaikutuksen alaisuus

Tatuointia ei voi tehdä ennen normaalin terveydentilan palautumista:

 • Akuutti antikoagulaattihoito
 • Akuutti kemoterapia, sädehoito tai suuriannoksinen kortikosteroidihoito
 • Systeemiset infektiot tai akuutit paikalliset infektiot esim. Herpesvirus
 • Raskaus tai imetys
 • Ihosairauksia sisältävien ihoalueiden käsittely (esim. Psoriasis) tai vasta auringon polttama ihoalue, haavainen tai ihottumainen ihoalue, tulehtunut ihoalue

Tilapäisiä paikallisia vasta-aiheita:

 • Ihottuma, haimatulehdus tai avohaavat
 • Akuutti sidekalvontulehdus
 • Alle kuusi kuukautta vanhat arpikudokset
 • Alle 12 kk aikaisemmin plastiikkakirurgialla käsitellyt alueet
 • Täyteruiskeella käsitellyt alueet, joiden käsittelystä on kulunut alle 6 kk

Joissain tapauksissa tatuointi voi aiheuttaa sivuvaikutuksia, joista asiakkaan on hyvä tietää.

Yleiset:

 • Särkyä/kipua ensimmäisenä päivänä tatuoimisen jälkeen. Ison tatuoidun alueen jälkeen voi tulla myös lämmönnousua.
 • Tulehdusreaktiot, mustelmaisuus, punoitus ja turvotus ensimmäisinä kolmena-viitenä päivänä tatuoimisen jälkeen.
 • Ihon ärsytys (esim. kutina tai kuumotus), joka häviää normaalisti 12-48 tunnin kuluessa.

Harvinaiset:

 • Hyperpigmentaatio kehon omilla pigmenteillä, joka kuitenkin häviää itsestään muutaman viikon kuluessa.
 • Ruven tai pienten märkärakkuloiden muodostuminen.
 • Ihon lievä punertuminen tai kuorettuminen.
 • Mahdollinen tatuoidun alueen lämpeneminen PET- tai MRI-säteilyssä.
 • Allergiset reaktiot.

EHDOT, TAKUU JA AJANVARAUS

EHDOT JA TAKUU


Asiakas sitoutuu noudattamaan näitä ehtoja varatessaan ajan.

Tatuoitavan henkilön on oltava täyttänyt 18 vuotta ja pyydettäessä pystyttävä todistamaan ikänsä.

En tatuoi kasvoja, sormia tai genitaalialueita.

En tee myöskään mielellään ensitatuointeja ranteen alapuolelle käsiin tai kaulan alueelle nuorille henkilöille.

Asiakas vastaa itse hoitokustannuksista, jos ilmenee allergista reaktiota tai tatuointi tulehtuu esim. puutteellisesta jälkihoidosta johtuen. Asiakkaan halutessa voidaan tehdä ennakkoon allergiatesti musteella/tatuointiväreillä.

Lue osio Tietoa tatuoinnista. Asiakas on velvollinen tuomaan ilmi kaikki edellä mainitut tatuointiin vaikuttavat terveydelliset seikat. Jos hän ei näin tee ja tatuoinnista aiheutuu haittaa, on asiakas itse vastuussa ja tatuoija ei ole velvollinen korvauksiin.

Takuutyönä korjaan/vahvistan tekemäni kuvat niiden parannuttua n. puolen vuoden kuluessa, jos näin on tarpeen, ja jälkihoito on tehty asiakkaan toimesta asianmukaisesti ohjeita noudattaen.

Asiakas on velvollinen pukeutumaan tatuointiin tullessaan asianmukaisesti ja tatuoija ei ole velvollinen korvaamaan tatuointimusteesta tahriintuneita vaatteita. Asiakkaan vaatteet pyritään suojaamaan mahdollisimman hyvin tatuointityön ajaksi, mutta mustetta voi silti levitä myös vaatteelle.


AJANVARAUS


Ota yhteyttä ensisijaisesti sähköpostilla. Jos tämä ei ole mahdollista voit laittaa viestiä myös Instagramissa tai tekstiviestin.

Laita yhteydenottoon tiedot haluamastasi kuvan aiheesta/tyylistä. Voit liittää oheen mahdollisia ideakuvia. Minun olisi hyvä tietää myös kuvan toivottu sijainti keholla sekä kuvan kokoluokka. Piirrän/suunnittelen mielelläni sinulle täysin oman yksilöllisen tatuoinnin.

Kun saan yhteydenottosi pystyn tietojen perusteella arvioimaan työajan ja voimme sopia sinulle sopivan tatuointiajan kalenteritilanteeni mukaan. Annan sinulle hinta-arvion tatuointityöstä etukäteen arvioidun työajan mukaisesti ajanvarauksen yhteydessä. Hinta täsmentyy, kun tatuointi

on tehty. Kuvan suunnittelutyöstä veloitan 20-50 euroa. Jos kyseessä on pieni yksinkertainen kuva, suunnittelu kuuluu työn hintaan.

Alla on linkki, josta pääsee suoraan jättämään yhteydenoton sähköpostiin.

VALMISTAUTUMINEN JA JÄLKIHOITO

TATUOINTIIN VALMISTAUTUMINEN


Syö ja juo hyvin ennen tatuoitavaksi tuloa. Ota mukaan juotavaa ja pientä evästä, jos on kyse isommasta tatuointityöstä.

Älä pukeudu parhaimpiisi, vaan laita päälle mukavat vaatteet, joissa tatuoitava alue on helppo jättää paljaaksi.

Hoida tatuoitavan alueen ihoa huolella pari viikkoa ennen tatuointiaikaa, että iho olisi mahdollisimman terve ja kosteutettu. Esim. jos sinulla on taipumusta ihon kuivuuteen, käytä säännöllisesti kosteusvoidetta. Varo ettei tatuoitavalla alueelle tule ihorikkoja!


.

JÄLKIHOITO

TATUOINNIN JÄLKIHOITO-OHJEET: 


Liimautuva haavakalvo: 


-Voit pitää kalvoa paikoillaan 1-3 päivää. Kalvo suojaa tatuointia epäpuhtauksilta ja sen kanssa voi käydä suihkussa. Poista kalvo, jos sen alle kertyy kudoseritettä/verta tai jos sen alle pääsee peseytymisen yhteydessä vettä. Poista kalvo myöskin jo aiemmin, jos se alkaa ärsyttää ihoa tai tuntuu muuten epämukavalta. 

-Huuhtele tatuointi kalvon poiston jälkeen, kuivaa, ja rasvaa jollain alla mainitulla tuotteella. Jatka hoitoa alla olevan ohjeen mukaan.  


Tavallinen kelmu: 


-Poista kelmu tatuoinnin päältä 1-4 tunnin kuluttua. 

-Pese käsitelty alue juoksevalla vedellä, voit käyttää mietoa hajustamatonta saippuaa. Kuivaa painelemalla puhtaalla pyyhkeellä tai talouspaperilla, älä hankaa. 


Poistettuasi kalvon/kelmun: 


-Pese tatuointia 1-2 viikon ajan 2 kertaa vuorokaudessa.

-Voitele tatuointia parin viikon ajan useita kertoja vuorokaudessa (min. 3X/vrk) ohuesti esim. Apteekista saatavilla Bepanthen -voiteella tai Bevita R –voiteella, tai tatuoinnin jälkihoitovoiteella, jonka voit ostaa tatuointiliikkeestäsi. Tatuointia ei voi rasvata liian useita kertoja päivässä, mutta ohut kerros voidetta  kerrallaan riittää. Voide imeytyy parhaiten levitettynä heti pesun jälkeen. 

-Tatuointi paranee parhaiten ilmavissa olosuhteissa peittämättömänä. Käytä sidettä tai peittävää kelmua ainoastaan likaisissa olosuhteissa, mikäli on välttämätöntä esim. työn takia. 

-Huolehdi, että tatuointi pysyy koko ajan puhtaana ensimmäiset kaksi viikkoa tai ainakin siihen saakka, kunnes rupi on irronnut ja tatuoinnin pinnassa on eheä ihokerros. 

-Älä sauno, kylve paljuissa, uima-altaissa tai järvi-/merivedessä yms. kahteen viikkoon. Suojaa tatuoitu iho vaatteella auringolta vähintään kuukauden ajan ja käytä jatkossa vahvaa aurinkosuojavoidetta tatuoitujen alueiden kohdalla. Näin tatuointisi pysyy kauniina kauemmin. 

-Noin 3-7 vuorokauden kuluttua tatuoinnin ottamisesta iho alkaa kuoriutua paranevan uuden ihon päältä ja tatuointi alkaa hilseilemään. On normaalia, että tatuoinnista näyttää irtoavan väriä parantumisen aikana. Anna ruven irrota itsestään, se irtoaa muutaman päivän ajan. Älä raavi tai revi tatuoitua aluetta. Kutina on normaalia parantumisen vaiheessa ja menee ohi yleensä 1-2 viikossa. Joskus tatuoidulla alueella voi olla punoitusta, turvotusta ja kuumotusta ensimmäiset 1-5 päivää. Tatuoidun alueen iho on parantunut ja vahvistunut kokonaan vasta useamman viikon kuluttua.  

-Mikäli vakavia jälkioireita ilmenee (kuume, tatuoidun alueen märkiminen/erittäminen, erityisen voimakas kipu) ota yhteyttä tatuoijaan/hakeudu lääkärin vastaanotolle.  

-Ole yhteydessä tatuoijaasi mikäli sinulla herää kysymyksiä tatuoinnin hoitoon/parantumiseen liittyen tai jos kuvaa tarvitsee vielä ehostaa sen parannuttua. Yksi takuukorjaus tarvittaessa n. puolen vuoden kuluessa tatuoinnin otosta kuuluu hintaan.